Hódmezővásárhely

Az EVP emlőszűrési programjának története

2008. április: az EVP emlőszűrési programja a kezdetektől kiemelt részét képezi az egészségprogram tevékenységének – a vásárhelyi kórház 2008 áprilisában, az első szűrőnapon vette át a Magyar Rákellenes Liga 60 millió forint értékű szűrőbuszát. A szűrőbusz segítségével a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt emlőszűrő programokon. Az elmúlt öt évben 4700 szűrést végeztek el a busszal.

2008. július: útjára indult az EVP és az ÁNTSZ együttműködése, így a kórház és a programhoz csatlakozó háziorvosi praxisok tevékenyen is részt vállaltak abban, hogy minél több nő vegyen részt a nemzeti emlőszűrő programban. 2008 óta a kórház mammográfiáján összesen 14 800 szűrővizsgálatot végeztek el.

2009. május: az EVP emlőszűrő programjához mind a 24 vásárhelyi háziorvosi praxis csatlakozott.

2009. október: a Bristol-Myers Squibb Alapítvány támogatásával, a Magyar Rákellenes Ligával és a vásárhelyi Kapcsolat Központtal együttműködve egy új szűrésszervezési modellt vezettek be, melynek eredményeként két év alatt 43 százalékról 69 százalékra sikerült növelni a szűrésen részt vevő nők arányát a városban. Az aktív emlőszűrés szervezési tevékenység hatására a 45-65 év közötti hölgyek körében az átszűrtség közel 70%, mely hazai viszonylatban kiemelkedő eredmény. A programmal összefüggésben minden év októberében megrendezik az emlőrák ellenes küzdelem jegyében az egészségkerékpározást, amelyen több ezren hívják fel a figyelmet a szűrések fontosságára.

2013. január: a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával útjára indult az EVP Araddal és Szentessel közös emlőrák-ellenes programja.