Több mint ötszázan tekertek az emlőrák ellen Vásárhelyen

Idén több mint ötszázan kerékpároztak Hódmezővásárhelyen az emlőrák-ellenes küzdelem jegyében, melyre péntek délután került sor a településen. A Kossuth térről indulva közel négy kilométert kerekeztek a vásárhelyiek. Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettesétől megtudtuk, hogy a nők átszűrtsége az országban 40 százalékra tehető, míg ez Hódmezővásárhelyen 70 százalék. (promenad.hu)

Az Egészséges Vásárhely Program ötödik alkalommal rendezte meg Hódmezővásárhelyen az Egészségkerékpározást, amit az emlőrák-ellenes küzdelem jegyében tartottak meg. A rendezvény célja, hogy felhívják a lakosok figyelmét a szűrés fontosságára, és, hogy minél többen járjanak el a vizsgálatokra.

Az emlőrák ellenes kerékpározáson jelen volt Lázárné Megyeri Zita is, aki a Nők az Egészséges Vásárhelyért Mozgalom fővédnöke. Elmondta, a mellrák ellenes küzdelem, nekünk nőknek fontos. Családanyaként, háziasszonyként tudom, hogy sokszor legyintünk egészségünkre, mindent előtérbe helyezünk, de véleményem szerint legalább évente egyszer fel kell hívni arra a figyelmet, hogy szükség van ránk. Ilyenkor elhisszük, hogy mi is fontosak vagyunk a családban.

– Mi magunk tudunk csak vigyázni saját egészségünkre – tette hozzá Lázárné Megyeri Zita, aki végezetül elmondta, hogy sokkal jobb orvoshoz kontrollra járni, mint azért, hogy gyógyítson.

Dr. Kallai Árpáddal, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatójával készített interjút itt tekinthetik meg:http://promenad.hu/cikk/harc-az-emlorak-ellen-hangbejatszassal-134586

A Magyar Rákellenes Liga gazdasági elnökhelyettese, Rozványi Balázs is kerékpárra pattant pénteken. Az elnökhelyettes elmondta, hogy a Magyar Rákellenes Liga már régóta tartó együttműködésben áll Hódmezővásárhellyel, sőt korábban egy szűrőbuszt is építettek, amit a vásárhelyi kórháznak adományoztak. Ezzel a busszal tudják elvégezni a szűréseket a környező településeken. Az elmúlt évben 60 nőt szűrtek ki, akiknél találtak pozitív leletet és nekik a gyógyulásokat segítette, hogy működik ez a busz – mondta az elnökhelyettes.

Hódmezővásárhelyen a 45 és 65 év közötti nők átszűrtsége több mint 70 százalékos.- Ez egy nagyon jó eredmény – jelentette ki Rozványi Balázs, akitől megtudtuk, hogy az országos átlag kicsivel több, mint 40 százalék fölött van. Amennyiben ez az eredménye az egész országban 70 százalék körüli lenne, akkor életeket lehetne menteni, hiszen most évente 2200-2300-an halnak meg mellrákban.

A vásárhelyi Kardos Lászlóné minden évben részt vesz eddig a kerékpározáson, melyre második alkalommal hozta el unokáját, Nikolettát. A hölgy véleménye szerint ennyit, mindenképpen meg kell tenni a vizsgálatok mellett, hogy minél kevesebb beteg legyen.

Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az Egészséges Vásárhely Program programigazgatójával készült interjút itt találják:http://promenad.hu/cikk/kerekparral-az-emlorak-ellen-hangbejatszassal-134571

Kerekesné Szikora Magdolna is a kerékpárosok között volt. A hölgy első alkalommal vesz részt az emlőrák-ellenes küzdelem jegyében rendezett kerékpározáson, amit egy nagyon jó kezdeményezésnek tart. Magdolnának nem szokatlan a biciklizés, ugyanis hetente több mint 15 kilométert teker, ami mellett tornászni is jár.

Miután visszaértek a kerékpárosok a Kossuth térre sorsolás következett, ugyanis, azok, akik tavaly október elseje után vettek részt az emlőszűrésen és a helyszínen regisztráltak, három darab kerékpárt sorsoltak ki, plusz 3-3 db kitűző is gazdára talált.

A.S.

promenad.hu