Székkutasról indult útjára a szűrőbusz

Immár hatodik éve indult útjára az Egészséges Vásárhely Program emlőszűrő-busza: a szűrőbusz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megye kisebb településeit keresi fel, így a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt az emlőszűrő programokon. Idén a szűrőbusz működését a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatja a Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon (DIMS) HURO/1101/189/2.4.1. projekt keretében.

Az első szűrési nap Székkutason volt  2013. március 29-én – a szűrést megnyitotta Dr. Kallai Árpád, a CSMEK főigazgatója; Szél István Székkutas polgármestere; Dr. Bakos Attila háziorvos és Gyurisné Pethő Zsuzsanna az EVP programigazgatója.

A vizsgálat előtt 3 héttel 149 hölgy kapott értesítést, közülük 49 fő jelent meg a vizsgálaton. Akik ezen a napon nem jöttek el, májusban jelentkezhetnek szintén a településen tartózkodó mobil emlőszűrő állomásnál.

Az Egészséges Vásárhely Program immár hatodik éve indítja útnak az emlőszűrőbuszt, melyet 2008 áprilisában a Magyar Rákellenes Liga és a Johnson & Johnson cég bocsátott az EVP rendelkezésére. Az elmúlt 5 évben 13 500 nőt hívtak el szűrésre, 4 200 szűrést végeztek el a busszal közel 40 településen a Dél-Alföldi régióban. Tizenöt rosszindulatú daganat került kiszűrésre.

Ebben az évben is azokat a 45-65 közötti nőket várják a szűréseken, akik az elmúlt két évben nem vettek részt mammográfiás vizsgálaton. Számukra az EVP az ÁNTSZ-szel együttműködésben névre szóló meghívót küld. A programszervezők célja, hogy az érintett korcsoportból minél többen vegyenek részt a szűréseken, hiszen az emlőrák korai felfedezése életet menthet.

A szűrőbusz Csongrád, Békés és Bács-Kiskun megyében is lehetőséget teremt a korszerű emlőszűrő vizsgálatokra. A szűrőbusz kisebb településeket keres fel, így a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt az emlőszűrő programokon. A mozgó szűrőállomás fel van szerelve a mammográfiás vizsgálat minden eszközével, így az érdeklődők anélkül vehetnek részt a szűrésen, hogy el kellene hagyniuk lakóhelyüket.

A szűrőbuszon készült felvételeket kettős leolvasással Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó radiológiai osztályán végzik. A leletezés során kiszűrt hölgyek filmdokumentuma átadásra kerül, a hölgy lakhelye szerinti területileg illetékes emlőszűrő centrumnak, ahol a további kivizsgálás történik.

A szűrőbusz idei működését a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 támogatja a Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Kistérségben és Aradon projekt keretében. Az Európai Unió összesen 16 860 euróval támogatja a busz működését. Ebből az összegből oldható meg a szűrőbusz működtetése, légkondicionálás megoldása, valamint adatátvitel a mammacentrum és a szűrő állomás között.