Sikerrel zárult Hódmezővásárhely, Szentes és Arad emlőrák ellenes programja

Sikeresen zárult Hódmezővásárhely, Szentes és Arad közös emlőrák ellenes programja, mely az Európai Unió támogatásával, a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében valósult meg. A projekt a „Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Kistérségben és Aradon” címet viselte (HURO/1101/189/2.4.1.), és összesen 1,8 millió euró értékben valósulhattak meg fejlesztések mindhárom térségben: Hódmezővásárhely 852 ezer eurót (közel 250 millió forintot), Szentes 530 ezer eurót (több mint 150 millió forintot), Arad pedig 400 ezer eurót fordíthatott az emlőrák elleni küzdelemre. A határon átnyúló program célja az volt, hogy az érintett nők nagyobb eséllyel vehessék fel a küzdelmet a világszerte több millió áldozatot szedő betegséggel szemben.

A projektben partnerként a három város kórháza vett részt: Hódmezővásárhelyről mint vezető partner a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménye; Szentesről a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház; Aradról pedig a Vasile Goldis Egyetem. A vezető partner részéről a projektet az Egészséges Vásárhely Program irodája koordinálta. A határon túli együttműködés keretében jelentős infrastrukturális fejlesztések valósultak meg mindhárom városban, emellett az érintett szakmák minden szintjén magas színvonalú képzésekkel bővítették az orvosok, asszisztensek és az önkéntesek tudását. Mindezeken túl mindhárom városban tartottak figyelemfelhívó akciót a szűrések fontosságáról, és a program keretében biztosították a szűrőbusz működését is a kistelepüléseken. A projekt 2013 januárjában indult útjára és 2014. augusztus 29-én tartották a zárórendezvényt.

Infrastrukturális fejlesztések

Mindhárom városban új digitális mammográf- és ultrahang-készüléket szereztek be. Hódmezővásárhelyen több mint 660 ezer eurós fejlesztést hajtottak végre, így itt helyezték üzembe az ország első háromdimenziós képalkotásra alkalmas, úgynevezett tomográfiás mammográf készülékét. Emellett új ultrahang készüléket szereztek be, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették: megújult a váróhelyiség, valamint egy konzultációs helyiséget is kialakítottak a szakemberek részére, ahol modern technikai eszközök segítségével tudnak a leletekről egyeztetni. Mindezeken túl a korszerű berendezések beszerzésével együtt kiépítették a PACS-rendszert (kép-, illetve leletarchiválás) is. A diagnosztikát segítik az újonnan beszerzett szövettani mintavételt segítő eszközök: a patológiára az úgynevezett makroblokk-technika bevezetéséhez szükséges gépet szereztek be; a műtéti ellátást szolgálja ki a digitális felvételek megtekintését biztosító speciális monitor.

A fejlesztéseknek köszönhetően immár Szentesen és Aradon is digitális mammográf működik, ami a régi mammográfiás készülékkel szemben sokkal részletesebb, így már az egészen apró elváltozásokat is feltáró felvételt készít. A három városban kiépített modern szűrési eljárások lehetővé teszik a távleletezést is, így a három kórház szakemberei egy-egy esetről akár közösen is konzultálhatnak.

Közösségi események

A program keretében mindhárom városban közösségi eseményt szerveztek annak érdekében, hogy felhívják az érintett nők és környezetük figyelmét a szűrésen való részvétel fontosságára. Hódmezővásárhelyen az Egészséges Vásárhely Program keretében immár ötödik alkalommal szervezték meg 2013 októberében az Egészségkerékpározást az emlőrák elleni küzdelem jegyében, amin több mint ötszázan vettek részt. Többek között az Egészségkerékpározásnak is köszönhető, hogy Hódmezővásárhelyen a 45 és 65 év közötti nők átszűrtsége több mint 70 százalékos – szemben az országos átlaggal, ami kicsivel több, mint 40 százalék. A hódmezővásárhelyi figyelemfelhívó tapasztalataiból, sikereiből kiindulva szerveztek rendezvényt Szentesen és Aradon: az emlőrák elleni küzdelem mellett mindkét városban nagy hangsúlyt kapott az egészséges életmód is.

Képzések

A projekt 2013 januárjában egy képzéssel vette kezdetét: mintegy százötven orvos vett részt azon a Hódmezővásárhelyen megrendezett emlődiagnosztikai kurzuson, melyet Dr. Tabár László és Dr. Tot Tibor világszerte elismert szakemberek vezettek, s melyen Magyarország és Románia legkiválóbb, az emlőrák diagnózisában és kezelésében kiemelkedő szakemberei vettek részt. A kurzus azt a célt szolgálta, hogy a szakemberek elsajátítsák az emlőrák korai felismerését lehetővé tevő legújabb eljárásokat és módszereket.

Az orvosok mellett a mammográfiás asszisztensek is képzést kaptak, hiszen elengedhetetlenül szükséges, hogy ők is megismerjék az új eszközök használatát, illetve a legújabb eljárásokat, valamint elsajátítsák a minél pontosabb képalkotáshoz szükséges tudást is. A hódmezővásárhelyi és a szentesi asszisztensek emellett egy kommunikációs képzésen is részt vehettek, melynek célja az volt, hogy az asszisztensek, akik munkájuk során a legközvetlenebb kapcsolatba kerülnek a páciensekkel, hatékony és szakszerű kommunikációval minél inkább képesek legyenek meggyőzni az érintett hölgyeket, valamint a lakosságot a szűréseken való részvétel fontosságáról, és eloszlassák a szűrésekkel kapcsolatos tévhiteket, kételyeket és félelmeket.

A Hódmezővásárhelyen már előrehaladott állapotban lévő, évek óta működő emlőrák ellenes program keretében arra is mód volt, hogy önkéntes betegsegítőket képezzenek annak érdekében, hogy bárki, aki önkéntes munkát végezne a kórházban, annak legyen módja megtanulni a szakszerű és elkötelezett munkavégzést, a betegek lelki és fizikai jólétének támogatását. Az EVP-Egészségfejlesztési Iroda által szervezett képzésre összesen 11 fő jelentkezett, s közülük 10-en fejezték be a kurzust. A képzés keretében felkészítették az önkéntesek fogadására a menedzsmentet, illetve a vezető ápolókat is, emellett a jelentkező civilek elméleti és gyakorlati képzésen vehettek részt.