Hódmezővásárhelyen adták át az ország első 3D-s mammográfiás készülékét

Befejeződött a vásárhelyi kórház Emlőszűrő Központjának fejlesztése, melynek keretében üzembe helyezték az ország első, 3D képalkotásra alkalmas (tomoszintézis) mammográfiás berendezését – mindez nagyban segíti a korai stádiumú emlődaganatok felismerését, így a nők gyógyulási és túlélési esélyeit. A mammográfiás berendezést a kórház Emlődiagnosztikai Központjának átfogó fejlesztésének keretében szerezték be: a több mint 660 ezer eurós, mintegy 200 millió forintos fejlesztés keretében – az új mammográfiás berendezés mellett – új ultrahang készüléket szereztek be, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az EVP 2008-ban útjára indított emlőszűrési programjának köszönhetően egyre több nő vesz részt a szűréseken, és a jelentősen megnövekedett igényekhez a szűrőkapacitásokat is fejleszteni kellett.

Hódmezővásárhelyen adták át az ország első háromdimenziós képalkotásra alkalmas, úgynevezett tomográfiás mammográfiás készülékét, ami egyedülálló jelentőséggel bír a magyar emlőrák-ellenes küzdelemben. A modern, világviszonylatban is legkorszerűbbek között számon tartott készülékkel még nagyobb biztonsággal diagnosztizálhatók a korai stádiumú emlődaganatok, ami hatalmas előrelepés a nők túlélési és gyógyulási esélyeit tekintve: a 3D tomoszintézis egy olyan új eljárás, amely más eljárásokkal szemben képes a fedésben lévő daganatok kimutatására is, ezzel növelve a felismerés pontosságát.

A mammográfiás készüléket a hódmezővásárhelyi kórház emlődiagnosztikai centrumának átfogó fejlesztése részeként helyezték üzembe: a több mint 660 ezer eurós, mintegy 200 millió forintos fejlesztés keretében – az új mammográfiás berendezés mellett – új ultrahang készüléket szereztek be, új leletező és archiváló rendszert alakítottak ki, valamint a mammográfiás központot is átépítették. A fejlesztés Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 „HURO/1101/189/2.4.1 (DIMS) Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon” projektje keretében valósult meg.

A fejlesztéseknek köszönhetően mostantól a legmodernebb ultrahang- és mammográfiás berendezésekkel vizsgálhatják a kórházba érkező pácienseket, emellett teljesen új helyiségeket alakítottak ki, a korszerű berendezések beszerzésével együtt pedig kiépítették a PACS-rendszert (kép-, illetve leletarchiválás) is, és az új, digitális rendszerben lehetőség lesz távleletezésre.

Az épület átalakításának, illetve felújításának keretében megújult a váróhelyiség, valamint egy konzultációs helyiséget is kialakítottak a szakemberek részére, ahol modern technikai eszközök segítségével tudnak a leletekről egyeztetni.

A mammográfiás berendezés mellett az új ultrahang-készülék is a jelenlegi csúcstechnológiát képviseli: magas szintű képminőségével a legapróbb hibák, normálistól eltérő képletek már a korai szakaszban is kimutathatók – ezzel növelve a gyógyítás hatásfokát; pontosabban felismerhetők az áramlási problémák; egyedülálló tumor diagnosztikai megoldásaival jelentős mértékben hozzájárul a mammográfiás, máj- és vese tumorok észleléséhez – így a szűrések káros sugárterhelés nélkül, hatékonyan, kis költséggel elvégezhetők; valamint a digitális adatkezelés mellett tökéletesen integrálható a kórház nagysebességű informatikai rendszerébe.

A szűrés életet menthet!

Az emlőrák napjaink egyik leggyakoribb halálos daganatos betegsége: hazánkban az emlőrák évente mintegy 2300 halálesetet és 6000-7000 új megbetegedést okoz – naponta 5 anyát, feleséget, vagy éppen lánygyermeket veszítünk el; ötóránként egy nőt. 2010-ben Csongrád megyében 318 főnél diagnosztizáltak új rosszindulatú daganatot, míg országosan 6.711 esetet jelentettek. Az EVP által szervezett szűréseken öt év alatt összesen 66 főnél állapítottak meg rosszindulatú daganatot, 48 esetben a központban, 18 esetben a szűrőbusz által vizsgálat kistelepüléseken.

Az időben felismert mellrák ma már jól gyógyítható. Ehhez azonban az kell, hogy az érintett nők rendszeresen eljárjanak szűrővizsgálatokra, és hogy a megfelelő infrastruktúra rendelkezésre álljon – csakis így lehet eséllyel felvenni a harcot az emlőrák ellen.

Az EVP emlőszűrési programjának története

2008. április: az EVP emlőszűrési programja a kezdetektől kiemelt részét képezi az egészségprogram tevékenységének – a vásárhelyi kórház 2008 áprilisában, az első szűrőnapon vette át a Magyar Rákellenes Liga 60 millió forint értékű szűrőbuszát. A szűrőbusz segítségével a kis lélekszámú települések lakói is a saját településükön vehetnek részt emlőszűrő programokon. Az elmúlt öt évben 4700 szűrést végeztek el a busszal.

2008. július: útjára indult az EVP és az ÁNTSZ együttműködése, így a kórház és a programhoz csatlakozó háziorvosi praxisok tevékenyen is részt vállaltak abban, hogy minél több nő vegyen részt a nemzeti emlőszűrő programban. 2008 óta a kórház mammográfiáján összesen 14 800 szűrővizsgálatot végeztek el.

2009. május: az EVP emlőszűrő programjához mind a 24 vásárhelyi háziorvosi praxis csatlakozott.

2009. október: a Bristol-Myers Squibb Alapítvány támogatásával, a Magyar Rákellenes Ligával és a vásárhelyi Kapcsolat Központtal együttműködve egy új szűrésszervezési modellt vezettek be, melynek eredményeként két év alatt 43 százalékról 69 százalékra sikerült növelni a szűrésen részt vevő nők arányát a városban. Az aktív emlőszűrés szervezési tevékenység hatására a 45-65 év közötti hölgyek körében az átszűrtség közel 70%, mely hazai viszonylatban kiemelkedő eredmény. A programmal összefüggésben minden év októberében megrendezik az emlőrák ellenes küzdelem jegyében az egészségkerékpározást, amelyen több ezren hívják fel a figyelmet a szűrések fontosságára.

2013.január: a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával útjára indult az EVP Araddal és Szentessel közös emlőrák-ellenes programja.

Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program

A hódmezővásárhelyi Egészséges Vásárhely Program Araddal és Szentessel közös (HURO/1101/189/2.4.1 (DIMS) Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon), határon átnyúló projektjének keretében közel 1,8 millió euró fordítható a három város emlőrák-ellenes programjára. Az Európai Unió által támogatott program keretében mindhárom városban új digitális mammográf- és ultrahang-készüléket szereznek be, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket. A határon átnyúló program célja, hogy az érintett nők nagyobb eséllyel vehessék fel a küzdelmet a világszerte több millió áldozatot szedő betegséggel szemben.