Emlőrák elleni küzdelem: 150 orvos tanult Vásárhelyen

Százötven orvos vett részt azon a hódmezővásárhelyi emlődiagnosztikai kurzuson, melyet a „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” támogatásával, aRendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Kistérségben és Aradon projekt keretében rendeztek meg január 24. és 25. között. A Dr. Tabár László professzor és Dr. Tot Tibor Ph.D. nemzetközileg elismert szakemberek által vezetett képzésen az emlőrákkal kapcsolatos legújabb ismeretek mellett bemutatásra kerültek a betegség pontosabb diagnosztizálását lehetővé tevő, újonnan kidolgozott képalkotó és hisztológiai eljárások.

Magyarország és Románia legkiválóbb, az emlőrák diagnózisában és kezelésében kiemelkedő szakemberei vettek részt azon a nemzetközi emlődiagnosztikai kurzuson, melyet Dr. Tabár László és Dr. Tot Tibor világszerte elismert szakemberek vezettek január 24. és 26. között Hódmezővásárhelyen. A képzést, melyen számos érdeklődő jelent meg Szerbiából is, a január 8-án útjára indított, Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Kistérségben és Aradon elnevezésű projekt keretében, a „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” támogatásával rendezték meg.

A kurzus megnyitóján Dr. Kallai Árpád, aHódmezővásárhelyi ErzsébetKórház-Rendelőintézet főigazgatója kiemelte: az emlőrákellenes küzdelem társadalmi ügy, ám ehhez kellő szaktudásnak, kompetenciának és infrastruktúrának kell társulnia, hiszen az ellátórendszernek egyre növekvő igényt kell tudnia kiszolgálnia.

Almási István Hódmezővásárhely polgármestere elmondta: a hódmezővásárhelyiek az elmúlt években megtörték a félelemnek azt a csendjét, ami az emlőrákhoz párosul, minek eredményeként két év alatt 47 százalékról 69 százalékra növeltük a szűrésen részt vevő nők arányát. Most pedig az Európai Unió támogatásának köszönhetően arra is módunk van, hogy javítsuk a szűrések feltételein, mind az infrastruktúrát, mind a tudást illetően, és tapasztalatainkat más városoknak, illetve a határon túlra is átadjuk.

A kurzusnak igen nagy jelentősége van az emlőrák ellenes küzdelemben, hiszen az idejében felismert emlőrák – a legtöbb esetben ma már kezelhető – ezért nagyon fontos, hogy a szakemberek elsajátítsák a legújabb eljárásokat és módszereket az emlőrák felismerésében. Így esély nyílik arra, hogy az Európai Unió támogatásával, Arad, Szentes és Hódmezővásárhely részvételével az emlőrák elleni küzdelem határon átnyúló európai, illetve magyar-román bázisa tovább erősödjön, és bekerüljön az emlőrák ellenes küzdelem nemzetközi tudományos vérkeringésébe.

A hódmezővásárhelyi Egészséges Vásárhely Program Araddal és Szentessel közös, határon átnyúló projektjének keretében közel 1,8 millió euró fordítható a három város emlőrák-ellenes programjára. Az Európai Unió által támogatott program keretében – többek között – új digitális mammográf- és ultrahang-készüléket szereznek be mindhárom városban, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket.

Az időben felismert mellrák ma már jól gyógyítható. Ehhez azonban az kell, hogy az érintett nők rendszeresen eljárjanak szűrővizsgálatokra, és hogy a megfelelő infrastruktúra rendelkezésre álljon – csakis így lehet eséllyel felvenni a harcot az emlőrák ellen.