A projektről

Arad, Szentes és Hódmezővásárhely közös emlőrák-ellenes programja a „Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében Rendszeres mammográfiás szűrés infrastruktúrájának fejlesztése a Hódmezővásárhelyi és a Szentesi Kistérségben és Aradon címmel (HURO/1101/189/2.4.1.) valósul meg.
A projekt keretében közel 1,8 millió euró értékben valósulhatnak meg fejlesztések: Hódmezővásárhely 852 ezer eurót (közel 250 millió forintot), Szentes 530 ezer eurót (több mint 150 millió forintot), Arad pedig 400 ezer eurót fordíthat emlőrák-ellenes küzdelemre. A határon átnyúló program célja, hogy az érintett nők nagyobb eséllyel vehessék fel a küzdelmet a világszerte több millió áldozatot szedő betegséggel szemben.

Az Európai Unió által támogatott program keretében új digitális mammográf- és ultrahang-készüléket szereznek be mindhárom városban, fejlesztik a leletező és archiválási rendszert, valamint a vizsgálatok pontosságát segítő szoftvereket.
A projekt keretében számos egyéb fejlesztést is megvalósíthatnak a vásárhelyiek egészségvédelme érdekében: klimatizálhatják a térségi, kistelepülési emlővizsgálatokat végző szűrőbuszt, valamint biztosítják annak zavartalan működését; felújíthatják az emlőszűrő-állomást és az EVP-irodákat (Szentesen és Aradon saját mammográfiát alakíthatnak ki); modernizálhatják és hatékonyabbá tehetik a behívási és követési rendszert annak érdekében, hogy minden érintett nő értesítést kapjon a vizsgálatokról; emellett szakmai és kommunikációs képzésekkel tehetik hatékonyabbá az egészségügyi szakemberek munkáját, ezzel együtt pedig az emlőrák-ellenes küzdelmet. A pályázat arra is lehetőséget ad, hogy a Vásárhelyen megkezdett emlőrák-ellenes küzdelmet továbbra is napirenden tartsák, és növeljék a szűrésen részt vevő nők aktivitását.